1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Потенциалът на българския туризъм и винопроизводство е огромен

Потенциалът на българския туризъм и винопроизводство е огромен

Качеството на българските вина е на световно ниво

Над 330 са дегустаторите от 52 държави в Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път се провежда в България. Един от тях е Томас Брандъл, който включва в конкурса български дегустатори. Той е енолог, журналист, ПР и дългогодишен международен дегустатор. В Concours Mondial de Bruxelles е посланик за Източна Европа. Според него организацията на конкурса в Пловдив е отлична. „Повечето колеги са за първи път в България и сега научават, че страната предлага много висококачествени вина. Конкурсът дава голям шанс на България да подобри международния си имидж“, каза Томас Брандъл. Той от 15 години посещава страната ни и ежегодно присъства на изложението „Винария“. Познава добре родните вина и коментира, че забелязва промяна в качеството им през последните години. „Те имат много добри шансове на международните пазари, но моята препоръка е да се работи с местните сортове. България произвежда прекрасно Мерло и Каберне Совиньон, които обаче могат да се намерят и от други производители на световните пазари, но сортове като Мавруд, Рубин, Широка мелнишка лоза могат да се открият само тук“, споделя Томас. Според него има смисъл в производството на купажи на международни сортове с местни. „Чудесни са комбинациите между Каберне Совиньон и Мерло с Мавруд и Рубин. За мен Широка мелнишка лоза е категория сама по себе си с изключително българска идентичност. Неслучайно Уинстън Чърчил си е поръчвал от това вино и го е пазил в енотеката си, а той е разбирал от добро и качествено вино“, коментира Брандъл. „България има толкова много да предложи. Тя е толкова красива страна, а продава 95% от туристическия си продукт само на морето. Има толкова интересни туристически дестинации в централната част на страната, които не се популяризират. Общият имидж на България се гради на морето, а това е грешна стратегия. България трябва да развива добър винен туризъм. Виненият сектор е бранш, който бързо се развива и трябва да се работи в това направление“ е мнението на специалиста. Според него това ще донесе само позитиви за страната ни.

За първи път в Concours Mondial de Bruxelles участва американският еножурналист Джеф Дженсън, който издава едно от двете най-важни списания за вино в САЩ „Wine Enthusiast” и организира мероприятия, свързани с промоцията на вина. „Мисля, че организацията на конкурса е много добра. Силно съм впечатлен от студентите от Университета по хранителни технологии в Пловдив, които демонстрират чудесни умения. Щастлив съм да видя, че те са приветливи и горди, че са част от организацията в конкурса. Това е доказателство, че преподавателите са подготвили професионално студентите и оценявам високо работата им“, коментира Джеф Дженсън. Той заяви, че причината, заради която е дошъл повторно в България, са българските вина и изключителното гостоприемство на хората. Според него качеството на българските вина е на световно ниво. „Мисля, че нивото на инфраструктурата в България трябва да се подобри, за да се развие виненият туризъм, който има огромен потенциал. Обслужването у вас също трябва да се промени, особено след като видях организацията на конкурса в Пловдив. Според мен е изключително важно работещите в сферата на туризма да минават обучение, за да се повдигне нивото на обслужване. Това е от значение за привличането на туристи от цял свят, включително и от САЩ“, споделя Дженсън. Според него едно от нещата, които оценява в българските вина, е много доброто съотношение между цена и качество, а продаването на родно вино в Европа и САЩ ще подобри икономиката на страната ни.

Сред дегустаторите в Concours Mondial de Bruxelles е и председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той за първи път участва в международно жури. Според него организацията е перфектна. В комисията, която Радослав Радев оценява вина, са дегустатори от Франция, Германия, Италия и Унгария. „В категорията розе, чиито проби оценяваме, има различни стилове и независимо, че всички вина са с добри качества, има лични предпочитания на колегите, които неминуемо оказват разлики в оценките. Безспорно, участието ми в комисия, която дегустира почти 100% проби на розе, представлява изключителен професионален интерес“, каза Радослав Радев. Той е категоричен, че участието му в международния конкурс като дегустатор му дава добър опит и уникално преживяване.

„Мисля, че рано или късно имаме шанс да се върнем отново на световния пазар“, коментира Ани Петкова, която е дългогодишен експорт мениджър и настоящ винен специалист в „МЕТРО България“. За сомелиера Коста Канариев участието му в конкурса е предизвикателство, организацията е впечатляваща, а срещата с интересни хора го обогатява.

Дългогодишният технолог, дегустатор в журито за „Винария“ и управител на винарска къща „Меди Валей“ Стойчо Стоев конкурсът е грандиозен. „Много трудно може да се организират толкова проби и хора на едно място. Всеки един от дегустаторите в комисиите трябва да е изключителен професионалист, за да се пренастройва от един стил в друг, защото е богата палитрата от сортове и региони“, подчерта Стойчо Стоев.
За преподавателя от Университета по хранителни технологии доц. Христо Спасов, който е и дългогодишен участник в журито на „Винария“, мащабът на Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се провежда в Пловдив, е впечатляващ. Той се надява форумът да бъде ускорител за познаване на възможностите на България като страна-винопроизводител. Според него опознаването й от търговци и сомелиери ще допринесе за по-доброто им позициониране на световните пазари.

Председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов, който за 5-та поредна година участва в Concours Mondial de Bruxelles организацията на конкурса е перфектна и е чудесна възможност за презентиране на България като туристическа и винена дестинация. „Нашите вина са в премиум категорията спрямо останалите“, заяви Станимир Стоянов, който е и консултант по международни проекти, свързани с винопроизводството. Според него трябва да имаме самочувствие, че произвеждаме добри вина и да работим в маркетингово отношение, за да ги промотираме и да повишим имиджа на българското вино в света.

Според сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков всеки сомелер трябва да премине през подобен конкурс, да се срещне с хора, които правят вино и търгуват с него, както и с еножурналисти, защото тези хора определят модата и тенденциите в бранша в световен мащаб.

Беше обявена следващата страна-домакин – Испания. На 2 и 3 май, в рамките на следконкурсната програма, повече от 50 чуждестранни дегустатори ще посетят винарски изби в Северозападна и Югоизточна България.

Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара, със специалната подкрепа на Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии – Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.