1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Приключва първият етап от ваксинирането на животни срещу заразен нодуларен дерматит

Приключва първият етап от ваксинирането на животни срещу заразен нодуларен дерматит

Ветеринарните лекари са успели да овладеят ситуацията в област Благоевград

Приключва първият етап от ваксинирането на животни срещу заразен нодуларен дерматит. За Благоевградска област това ще стане най-рано в четвъртък, когато ще бъдат обхванати и стопанствата намиращи се  в радиус от 20 км от огнищата на заразата.

От Областната агенция по безопасност на храните в Благоевград уточниха, че ветеринарните лекари са успели да овладеят ситуацията и до този момент други огнища в Благоевградско не са открити.

Обхванати са големи ферми и стопанства в радиус от 20 километра от огнищата. Това са кравеферми в Гоце Делчевско, Хаджидимово, Сандански, Петрич. Въпреки мерките, заради заразното заболяване са  евтанизирани десетки  крави, предимно от малки и средни стопанства. Фермерите са изплашени.

До седмици се очаква и ново количество ваксина срещу заразен нодуларен дерматит. Тогава ще бъдат обхванати и останалите стопанства на територията на Благоевградска област. Припомняме, че заболяването сред кравите за първи път у нас беше открито на 13-ти април. Седмица по-късно над 150 хиляди ваксини бяха разпределени в регионите с огнища на заболяването.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.