1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Фермери от Петрич с протестна декларация във връзка с кандидатстването за директни плащания - кампания 2016

Фермери от Петрич с протестна декларация във връзка с кандидатстването за директни плащания - кампания 2016

В случай, че не бъдат предприети необходимите мерки земеделските производители ще сезират ЕК

Фермери изпратиха протестна декларация до Министъра на земеделието и храните, директора на „Държавен фонд земеделие”, Народното събрание и  Комисията по земеделие и храни  с цел предприемане на спешни мерки касаещи  кандидатстването на земеделските стопани по схемите за директни плащания - кампания 2016.

Според фермерите през 2016 година, редът за представяне на документи, доказващи правното основание  за ползваните площи бе променен, като бе въведен ограничителен срок – 15.02.2016 година.

Според земеделските производители те в срок са представили изискуемите книжа в общинска служба „Земеделие” – град Петрич. Част от тях са извършили многоразово заявяване, т.е. подавани са различни имоти в различни дати (но отново в рамките на предвидения срок).

Оказва се обаче, че технически е невъзможно заявяването изцяло на посочените и обработвани от тях имоти!

Според фермерите информацията за обработваните имоти не е въведена в електронната система поддържана от ДФ „Земеделие”, поради което е невъзможно да бъдат заявени немалка част от обработваните от тях имоти! По изчисления на земеделските производители около 60 % от заявените документи, представляващи правно основание не са обработени!

"Уверенията, които получаваме от страна на обслужващата процеса администрация са за коригиране на проблема но в „…в най-кратък срок!...” – каквото и да означава това! Обективно обаче, кампанията е със срок до 15.05.2016 година без налагане на санкции! Добре известно е, че след тази дата, всеки един от бенефициентите ще търпи санкция! Санкцията ще е факт най-малкото поради обективната техническа невъзможност за извършване на обработката в така ограничения административно срок!" се казва още в писмото.

Земеделските производители се опасяват от това, че ще им бъдат наложени санкции по вина на администрацията.

Фермерите настояват да бъде извършена корекция в електронната система „ИСАК”, като бъде подадена в пълнота заявената от тях информация и предприемането на подходящи мерки, които да гарантират упражняването на правата и задълженията им (било чрез удължаване на срокове или по друг начин).

В случай, че не бъдат предприети необходимите мерки земеделските производители ще сезират европейската комисия и ще търсят правата си по съдебен път. Фермерите обмислят и протестни действия, чрез блокиране на главен път Е-79.

Очаквайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ

Протестната декларация вижте в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.