1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средната цена на декар в Ямболска област през 2015 година е с близо 25 % по-висока в сравнение с 2014-та

Средната цена на декар в Ямболска област през 2015 година е с близо 25 % по-висока в сравнение с 2014-та

Увеличение на цената на земеделска земя е регистрирано и в петте общини на Ямболска област

Средната цена на декар земеделска земя в Ямболска област през 2015 година е с близо 25 на сто по-висока в сравнение с 2014-та. Териториалното статистическо бюро в Ямбол разпространи обобщена информация за тенденциите на пазара на земеделска земя в региона.

780 лева средна цена на земеделските имоти в Ямбол и региона през миналата година отчете статистиката. Увеличение на цената на земеделска земя е регистрирано и в петте общини на Ямболска област. Масивите край областния център надминаха 900 лв. на декар, увеличението е с близо 22 процента.

От началото на пролетта експертите в бранша наблюдават лек спад в цените на земеделските земи в региона, макар че търсенето отново е по-високо от предлагането.
През миналата в Ямболска област увеличение бележи и средната цена на рентата на един декар наета или арендувана земеделска земя – средно около 33 лв.  за декар, което е с 3.1% повече спрямо 2014 година. Спрямо предходната година най-голямо е увеличението на рентата за постоянно затревените площи - с 32.3%.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.