1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очакват се повишения на водните нива в резултат на оттичане

Очакват се повишения на водните нива в резултат на оттичане

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес в по-голямата част от страната валежите ще продължат, но ще са с прекъсвания и с тенденция към отслабване. Количества за денонощието ще са предимно от 5-15 л/кв.м, в района на Предбалкана и на места в Източна България до 20-30 л/кв.м. През нощта срещу петък и в петък все още на много места ще има превалявания, в западните райони – предимно слаби, до 5 л/кв.м, в Източна България – 5-15 л/кв.м. През нощта срещу събота и в събота сутринта само на отделни места, главно в северозападните райони са възможни превалявания до 2-3 л/кв.м, около и след обяд ще превали на много места от 2-3 до 15-18 л/кв.м. По-малка е вероятността за валежи в североизточните райони.

През изминалото денонощие (8 ч. на 3 до 8 ч. на 4 май) водните нива на почти всички от наблюдаваните реки в страната са се повишавали, като съществени повишения са регистрирани в Дунавски и Западнобеломорски басейни. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), р. Тунджа при Елхово, р. Чепеларска при с. Бачково, горното и долното течение на р. Марица, р. Арда при гр.Вехтино (Източнобеломорски басейн).
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 40 см до + 121 см
Черноморски басейн: колебанията са от - 6 см до + 50 см
Източнобеломорски басейн: колебанията от - 37 см до + 50 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 28 см до + 59 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес ще се наблюдават повишения на водните нива, в резултат на оттичане, в долните части на всички водосбори, разположени западно от р. Искър (р. Войнишка, р. Арчар, р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и р. Скът), както и в средните и долни течения на реките Искър, Вит и Осъм.

До утре се очакват повишения във водосбора на р. Янтра – в горното и средно течение на основната река и притоците й (Росица, Дряновска, Белица, Джулюница), като по-съществени ще бъдат на 6 май по р. Росица и по основната река при Габрово, където се очаква водното количество да премине жълтия праг на внимание. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 5, 6 и 7 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. По-значително ще бъде покачването на водното ниво в долното течение на основната реката днес и утре. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 5, 6 и 7 май, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес и утре ще продължат да се повишават водните нива в целия водосбор. По-съществени ще бъдат повишенията по р. Росица и в горното течение на основната река, като при Габрово утре се очаква водното количество да премине жълтия праг на внимание. В останалата част от водосбора водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 5, 6, 7 и 8 май ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни, се очакват повишения във водосбора. По-значителни повишения се очакват днес и утре в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: до утре се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките в целия басейн.
Източнобеломорски басейн: днес речните нива в басейна ще продължат да се повишават. По р. Тунджа – в горната и средната част на водосбора й, р. Марица – в горната и средната част на водосбора й, р. Арда – в горното и средното течение. На 6 и 7 май вследствие на оттичане ще се повишават водните нива в долните течения на реките Тунджа, Марица и Арда.
Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива във водосборите на двете реки ще се повишават без да достигат праговете за предупреждение.
Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните нива във водосбора ще се повишават без да достигат праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни водните нива на основните реки Места и Струма ще се повишават в долните им течения, вследствие на оттичане.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.