1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за интензивни валежи в 16 области

Жълт код за интензивни валежи в 16 области

Днес ще преобладават повишения на речните нива - на места краткотрайни

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ - БАН) обяви за днес жълт код за интензивни валежи в 16 области -  ТЪРГОВИЩЕ, РАЗГРАД, ШУМЕН, СИЛИСТРА, ДОБРИЧ, ВАРНА, БУРГАС, ЯМБОЛ, СЛИВЕН,  СТАРА ЗАГОРА, ХАСКОВО, КЪРДЖАЛИ, ПЛОВДИВ, СМОЛЯН, ПАЗАРДЖИК И БЛАГОЕВГРАД. Ще има гръмотевични бури, краткотрайни, но интензивни валежи и локални градушки. Количества на валежите: 15 - 25 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. На много места ще има валежи в количества между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони в Източна България и повече. През нощта срещу вторник валежи ще има на повече места в Източна и Южна България. Количествата ще са от 10-20 л/кв.м, локално и до около 30 л/кв.м. Във вторник след временно спиране след обяд и привечер отново на места ще превали и прегърми. Количества предимно между 3 и 10 л/кв.м. В сряда краткотрайни валежи ще има отново главно в следобедните часове и на повече места в Южна България. Количества 3-10 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 14 до 8 ч. на 15 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения. По-значително повишение вследствие на оттичане е регистрирано в долното течение на р. Осъм при с. Изгрев. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица и притока й р. Чепеларска при с. Бачково, Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 16 см до + 70 см

Черноморски басейн: колебанията са от - 6 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 116 см до + 58 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 13 см до + 9 см

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн, вследствие на прогнозирани валежи, днес ще се повишат нивата в долните течения на наблюдаваните реки в басейна, а на 17 май повишения се очакват в горните течения на реките Вит, Осъм, Янтра (основната река при гр. Габрово и Велико Търново и по притоците й р. Росица и р. Джулюница), р. Русенски Лом и добруджанските реки. От 18.05. речните нива ще започнат да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 16, 17 и 18 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Във вечерните часове днес ще има временни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. "Панчарево", р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска и р. Малък Искър. Водните нива в средното и долно течение на основната река ще се задържат високи. След 17 май речните нива ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира  за 16, 17 и 18 май водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата в целия водосбор. По-съществено повишение се очаква на 17.05.2016 г. в основната река над  Габрово и по притоците й р. Росица и р. Джулюница. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 май ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и утре са възможни незначителни повишения в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: вследствие на прогнозирани валежи днес и утре се очакват повишения на нивата на наблюдаваните реки, като по-съществени ще бъдат на 17.05 във водосборите на добруджанските черноморски реки, р. Камчия и южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: от днес, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват повишения във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда. По-съществени ще бъдат повишенията на 17 и 18 май по р. Тунджа - в целия водосбор, р. Марица – в средното и долното й течение и р. Арда (целия водосбор). Системата за ранно предупреждение на НИМХ - БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Тунджа при Елхово ще премине жълтия праг за предупреждение в късните часове на 19 срещу 20 май. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна река при Смолян ще премине жълтия праг на внимание в късните часове на 17 срещу 18 май.

Западнобеломорски басейн: в резултат на прогнозирани валежи днес и утре са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките Места – горно и средно течение и Струма – средно и долно течение.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.