1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Момчил Неков: ЕК да защитава българското розово масло във всички международни търговски споразумения

Момчил Неков: ЕК да защитава българското розово масло във всички международни търговски споразумения

Снимка:

Държави като Франция и Италия имат по над 200 продукта със защитени географски указания

Българският евродепутат Момчил Неков направи предложение към становище на земеделската комисия на ЕП Съюзът да защитава всички успешно защитени европейски продукти с географски указания при воденето на търговски преговори с трети страни. Схемата на географските указания гарантира връзка на продукта с даден географски регион. Това става чрез успешна защита по правилата заложени в европейската схема за качество на ЕС, която функционира вече няколко десетилетия в ЕС. Държави като Франция и Италия имат по над 200 продукта, но дори една Хърватия, която е членка на ЕС от 2013 г. има вече успешно защитени 10 продукта. България към момента има само два - българското розово масло и горнооряховския суджук.

Със своето изменение българският евродепутат предлага по време на преговори по международни търговски споразумения Комисията да защитава всички успешно защитени продукти по тази схема, като към момента те са близо 1 300. Сега подходът е друг. В преговорите по споразумението със САЩ например, Еврокомисията заедно с държавите членки е избрала тези географски указания, които имат най-голямо икономическо значение за пазара на САЩ. Двете български защитените географски указания според ЕК не отговарят на този критерий и следователно не са били включени в списъка. „Това е ограничителен режим за малкия и средния бизнес на продукти извън предварително одобрения списък“ смята Неков. „Това също така дава предимство пред онези продукти, които не са вписани в схемата все още, а имат потенциал за това или предстоят да бъдат защитени“, допълва той. Защитата и включването на продукт в международните споразумения дава право на интелектуална собственост върху съответния продукт, но също така създава видимост и помага в брандирането на ЕС и на неговите държави членки.

През юли 2015 г. Момчил Неков обяви началото на своята кампания „Да защитим българския вкус“, чиято цел е идентифициране на продукти - потенциални кандидати за вписване по европейските схеми на географските указания. „Тези схеми за възможност за създаване и поддържане на поминък в региони извън индустриалните и вече икономически силните региони“ смята той. Резултатът от кампанията и българските продукти с потенциал за защита ще бъде обявени в края на юни на конференция в София. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.