1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Във Велико Търново е свикан кризисен щаб заради обилните валежи

Във Велико Търново е свикан кризисен щаб заради обилните валежи

Към момента ситуацията е овладяна

Продължилите над 20 часа обилни дъждове в Казанлъшко предизвикаха невиждано от години наводнение в областта, съобщава mediapool.bg.

През нощта срещу четвъртък е придошла Стара река, отнасяйки брега и част от път, след като от небето се изсипаха 47 литра на кв. метър.

Спрени са електричеството, водата и газоподаването в кв. "Дерелика". Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. Опасно е подкопано коритото й в близост до няколко къщи и училище, заради което общината започна да издига дига със строителни отпадъци.

В Долно Изворово хората сами са излязли да запушат речното корито. Пътят между село Енина и град Крън е затворен за движение заради излязлата река и над 50-сантиметрови наноси от камъни, пясък и кал. Съборени са няколко моста има наводнени къщи.

Към момента ситуацията е овладяна, но се очаква дъждовете да продължат, което ще затрудни работата на аварийните екипи. Към този момент няма данни за наличие на бедстващи хора, но хората от голяма част от къщите в село Енина и проблемните райони на Казанлък най-вероятно няма да могат да отидат на работа заради прекъснатите пътища.

Междувременно кметът на Велико Търново Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб заради повишаването на нивото на река Янтра с повече от 3 метра вследствие на валежите през последното денонощие.

Покачването е започнало още снощи заради проливни дъждове в Габрово и региона. На територията на община Велико Търново е отчетен ръст от 30-40 сантиметра на всеки час и половина. Към 6.00 часа в четвъртък нивото на Янтра е било около 5.7 метра при критична стойност 6.5 метра.

До момента частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. Предупредени са жителите на кв. "Асенов" във Велико Търново, където залети улици и сгради няма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.