1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Момчил Неков: Планината е богатство, което може да ни даде много, но и към което трябва да се отнасяме отговорно

Момчил Неков: Планината е богатство, което може да ни даде много, но и към което трябва да се отнасяме отговорно

Снимка:

На научна конференция в гр. Троян беше представен и доклад относно Политиката на сближаване в планинските райони на ЕС

„Планината е богатство, което може да ни даде много, но и към което трябва да се отнасяме отговорно”. Това заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков по време на 19–та научна конференция „ЕкоМаунтин-2016“ на тема: „Екологични проблеми на планинското земеделие“, провела се в гр. Троян, организирана от Института по планинско животновъдство и земеделие в града. Той представи и предложения от наскоро приетия в Европа доклад относно Политиката на сближаване в планинските райони на ЕС.

Пред събралите се Момчил Неков подчерта, че планините имат потенциал да създават работна ръка, да пазят традиции и да помагат за по-доброто обществено и лично здраве. Той обаче уточни, че стопанският просперитет и благоденствие на планинските и полупланинските региони, за съжаление, срещат редица трудности и предизвикателства. „В тази връзка смятам, че Европейската комисия трябва да се намеси, защото просперитетът на планинските зони зависи от доброто управление и качествените инвестиции”, заяви евродепутатът. Той припомни, че наскоро в ЕП е бил приет доклад относно нуждата от целенасочена политика и финансиране за планинските региони. „Отправихме призив към ЕК финансирането да се насочва директно към планинските региони чрез фондове на ЕС”, обясни Неков.

Евродепутатът засегна и темата за биоземеделието като подчерта, че Европа стимулира биологичното земеделие, като за България се предвиждат близо 114 млн. евро. „Това е ресурс и възможност, които аз силно вярвам, че трябва да се използват за развитие на сектора, защото инвестицията в биологичното земеделие е инвестиция в общественото здраве и в по-добро управление на ресурсите на околната среда”, посочи той.

Неков каза още, че с европейско финансиране производители могат да насочат енергия в изграждането на производствени мощности за преработката на суровина като билки и горски продукти, добити в съответния район. По думите му в края на август се очаква и приемът по мярка 9, която ще позволи производители на един и същ продукт могат да обединяват производствени процеси. „Както се убеждавате, Европа предоставя много възможности за инвестиции в планините и трябва да се намери начин това да достигне земеделците точно в планинските региони”, коментира той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.