1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Речните нива предимно ще се понижават

Речните нива предимно ще се понижават

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес след обяд и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Количества за страната ще са около 5 л/кв.м, в планините – между 5 и 10 л/кв.м. Във вторник на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества са между 5 и 10 л/кв.м, на отделни места в източните и планинските райони и до 15-20 л/кв.м. В сряда, през по-голямата част от деня ще се задържи без валежи, по привечер и през нощта срещу четвъртък от северозапад ще започнат нови валежи.

През денонощието от 8 ч. на 28 до 8 ч. на 29 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения са регистрирани в долните течения на реките Русенски Лом (Дунавски басейн) и Тунджа (Източнобеломорски басейн), в резултат на оттичане. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), Южночерноморските реки, р. Марица при градовете Белово и Пловдив, р. Харманлийска при Харманли и р. Чепеларска при с. Бачково, р. Арда при гр. Вехтино и р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн), р. Речица при с. Ваксево, и горното течение на р. Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 110 см до + 18 см

Черноморски басейн: понижения до - 10 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 17 см до + 35 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес нивата на реките в басейна ще продължат плавно да се понижават. В сутрешните часове на 31 май, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни повишения на водните нива в средното течение на р. Искър и горните течения на реките Вит, Осъм и Янтра. На 1юни нивата в басейна ще останат без съществена промяна или ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 30 и 31май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Водните нива на реките във водосбора се понижават и ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 30, 31 май и 1 юни, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес водните нива във водосбора на р. Янтра ще продължат плавно да се понижават. На 31 май ще има краткотрайни повишениия на нивата на реките в горната част от водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 30 и 31 май и 1 и 2 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата в басейна ще се понижават. От вечерните часове на 2 юни се очакват повишения във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи, но водните количества ще бъдат под прага за внинание.

Черноморски басейн: днес и утре се очаква нивата в басейна плавно да се понижават или да останат без съществени изменения. От вечерните часове на 31май и на 1 юни са възможни краткотрайни повишения на речните нива в басейна.

Източнобеломорски басейн: днес и утре речните нива в басейна ще се понижават. Краткотрайни повишения са възможни във вечерните чассове на 30 май в горното течение на р. Тунджа. От следобедните часове на 31май и на 01.06 са възможни повишения в целия басейн – като по-съществени се очакват да бъдат в родопските притоци на р. Марица и във водосборите на р. Арда и р. Бяла. Водните нива в долното течение на р. Тунджа ще се задържат високи. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Тунджа при Ямбол е над жълтия праг за предупреждение. Продължава плавно да се понижава. Очаква се да се задържи над него през следващите 3-4 дни. Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е достигнало пика си. От днес се очаква нивото да започне плавно да се понижава и да премине под оранжевия праг в следобедните часове на 31май. През следващите дни нивото ще остане над жълтия праг за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Бяла при  Смолян има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове на 31май.

Западнобеломорски басейн: днес и утре речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменения. От следобедните часове на 31 май и 1 юни, в резултат на валежи се възможни краткотрайни повишения в горните течения на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.