1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ работи с екип от Кралство Нидерландия по рисковете от наводнения

МОСВ работи с екип от Кралство Нидерландия по рисковете от наводнения

Снимка:

Резултатите от работата ще бъдат представени официално по време на заключителната среща на 3 юни 2016 г. с участието на Н. Пр. посланик Оорсхот и министър Василева

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова се срещна с посланика на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Том ван Оорсхот. Присъстваха представители на Нидерландския екип за намаляване на рисковете, свързани с водите (DRR Team). МОСВ заедно с екипа от Кралство Нидерландия ще работи по задачите, свързани с рисковете от наводнения в България:

  • Преразглеждане на Методиката за оценка на риска от наводнения, в която да се отчете и изменението на климата. Изследване и прогнозиране на поройни наводнения и
  • Обследване на мерки за намаляване на риска от наводнения в условията на климатични промени. Мерки за намаляване на риска от морски наводнения.

Зам.-министър Николова благодари на холандската страна за подкрепата за подобряване на методологическата основа на Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) в съответствие с изискванията на Директивата за наводненията. 

По време на срещата бяха отбелязани предизвикателствата в разглеждания сектор, изменението на климата и свързаните с водите проблеми като наводнения,  засушавания и недостиг на вода. Предвид на факта, че в първите български ПУРН са оценени само заплахата и рискът от речни наводнения,  бе изразено желание България да получи подкрепа от холандския екип във връзка с риска от поройните и морски наводнения, като се отчетат климатичните промени. 

Провеждащата се от 30 май  до 3 юни 2016 г. мисия на нидерландския екип бе определена от посланика като проява на установеното ползотворно сътрудничество между двете ни страни и основа за задълбочаване.  Резултатите от работата на нидерландския екип ще бъдат представени официално по време на заключителната среща на 3 юни 2016 г. с участието на Н. Пр. посланик Оорсхот и министър Василева, както и с участие и представители на заинтересованите страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.