1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 1 юни - празник на детето

1 юни - празник на детето

Снимка:

Като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света

Международният ден на детето е празник с почти 100-годишна история, като в България по един или друг начин се празнува още от 30-те години на ХХ век. Може би и защото е в самото начало на лятната ваканция, 1 юни е ден за особено внимание към децата ни.

Идеята води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве. Тя се е състояла в Женева още през далечната 1925 година. Идеята за отбелязване на деня е на генералния китайски консул в Сан Франциско, който събира няколко деца сираци, за да ги зарадва с разходка на празника на лодките-дракони.

По-късно неговото хрумване намира все повече съмишленици и продължава да се развива по света. Независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

Днес Първи юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света.

Такива са: Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам, Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея, Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.