1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Филаделфия е на път да въведе данък "захар" за газираните безалкохолни напитки

Филаделфия е на път да въведе данък "захар" за газираните безалкохолни напитки

Окончателното гласуване в Градския съвет ще бъде на 16 юни


Филаделфия е на път да се превърне в първия голям град в Съединените Щати, въвел данък "захар" за газираните безалкохолни напитки, след като Комисията по здравеопазване на градския съвет одобри предложение на кмета Джим Кени.

Първоначално Кени беше поискал данъкът да е в размер на 3 цента на 300 милилитра, но това предложение не събра достатъчно гласове в Комисията. Идеята на кмета е със събраните по този начин средства да се финансират детски градини, обществени училища и подобрения в зелените площи на града.

Компромисният вариант, гласуван сега, предвижда налог от цент и половина, но включва и така наречените "диетични" напитки в списъка на онези, които ще бъдат облагани. Предполага се, че за една година в градската хазна ще влизат около 91 милиона долара.
Филаделфия е петият по големина град в Щатите с милион и половина жители. В предградията и близките селища живеят още близо 5 милиона.

Опити за въвеждане на подобен данък е имало и в други големи градове като Ню Йорк и Сан Франциско, но са били неуспешни. Засега единственото населено място с данък "захар" за газираните напитки е Бъркли в Калифорния.

Окончателното гласуване в Градския съвет на Филаделфия ще бъде на 16 юни, когато трябва да се приеме и бюджетът за следващата година. Наблюдатели очакват данъкът да бъде приет, тъй като кметът има стабилно мнозинство в съвета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.