1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордни разходи за производство на декар пшеница в Добруджа

Рекордни разходи за производство на декар пшеница в Добруджа

Причините са необичайните климатични аномалии

Рекордни разходи за производство на декар пшеница са направени до този момент в Добруджа. Причините са необичайните климатични аномалии, предизвикали редица болести и поява на неприятели. Проф. Николай Ценов е селекционер с дългогодишен стаж. Автор е на десетки сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт. Сега продължава професионалното си развитие в частна фирма. Анализът му показва, че заради влагата и ниските температури, жътвата ще закъснее.

Близо 5 млн.тона пшеница са пожънати през миналата година. Очакванията сега са за по-малко количество. От миналата година има сериозен остатък, който ще повлияе върху стартовата цена на зърното.

Към очертаващата се ниска изкупна цена се добавя и високата себестойност на декар пшеница през тази стопанска година, коментира още селекционерът.

Българската селекция може да се справи с подобни климатични предизвикателства и пшеничните посеви изглеждат в момента добре. Най-важно е да се спазва технологията, подчерта още веднъж проф. Ценов.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.