1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Форум „Бизнес и иновации България – Швейцария“ събира днес над 100 участника

Форум „Бизнес и иновации България – Швейцария“ събира днес над 100 участника

Форумът е част от официалното работно посещение на Държавния секретар по икономическите въпроси на Швейцария г-жа Мари-Габриел Инайхен-Флайш

Над 100 представители на швейцарските и българските делови среди, политици, държавни лица и изследователи ще обсъждат днес, 15 юни, възможностите за иновации и инвестиции в двете страни. Форумът „Бизнес и иновации България – Швейцария“ ще се състои в София Тех Парк.

Форумът е един от акцентите на официалното работно посещение в България на Държавния секретар по икономическите въпроси на Швейцария г-жа Мари-Габриел Инайхен-Флайш, придружавана от бизнес делегация. Форумът е организиран от Българо-швейцарската търговска камара в сътрудничество с Посолството на Швейцария в България и София Тех Парк.

Държавният секретар Инайхен-Флайш и вицепремиерът Томислав Дончев ще открият Форума в София Тех Парк. Събитието е продължение на бизнес събития по време на посещения на високопоставени български официални лица в Швейцария през последните две години. То цели надграждане на вече съществуващи икономически отношения между Швейцария и България, както и разширяване на сътрудничеството, фокусирано конкретно върху нови бизнес партньорства и възможности за инвестиции, контакти и обмен на знания. Представители на Българската агенция за инвестиции и Economiesuisse, Федерацията на швейцарския бизнес, ще споделят информация за бизнес климата и възможностите за инвестиции в двете страни, а София Тех Парк ще представи възможностите си за подкрепа на иновативно сътрудничество между бизнеса и академичните среди в областта на информатиката и информационните технологии, науките за живота и зелената енергия. Предвиждат се дискусии в два паралелни панела, двустранни бизнес разговори и посещения в лаборатории и иновативни компании на София Тех Парк.

През 2015 Швейцария заема девето място сред най-големите инвеститори в България с обща стойност на инвестициите 1 345, 9 милиона евро, което е ръст от 0,1 процент в сравнение с предходната година. Интересът на швейцарските инвеститори към България е в областта на производството и преноса на електрическа енергия , услугите и информационните технологии. Някои от световно известните швейцарски фирми като ABB, Nestlé, Holcim, Reichle & De Massari, LEM, Alpiq, AXPO, M&M, Trisa и много други, присъстват в България, превръщайки я постепенно в трамплин за разширяване към други пазари като Русия и Турция. Българо-швейцарската търговска камара, основана през 2004 година, обединява понастоящем 118 членове – фирми, организации и личности, ангажирани в над 20 сфери.

През последните години нарастващ брой швейцарски малки и средни предприятия – като Balkantex, Rüegg, Schaetti, Palemontech, също откриват България като интересно място за производство и започнаха да инвестират във високотехнологичната индустрия. Разположението на страната в центъра на югоизточна Европа и членството й в Европейския съюз са две от предпоставките за това.

През миналата година швейцарският внос за България възлиза на 279 милиона евро, а българският износ за Швейцария – на 130 милиона евро. Между 2012 и 2014 швейцарският износ за България е нараснал с 30 процента, а вносът от България е почти удвоен. С общ обем 574 милиона швейцарски франка търговският обмен между двете страни достига през 2014 година нивата преди икономическата криза от 2008/2009. С 43 процента от общия обем фармацевтичните продукти доминират швейцарския внос за България, следвани от машините и индустриалните стоки /12%/, и химическите продукти. Основните български продукти, изнасяни за Швейцария, са текстилът и облеклата.

В рамките на приноса си към разширения Европейски Съюз Швейцария подкрепя България със 76 млн. швейцарски франка в сфери, в които България е заявила нужда  от развитие – околна среда и инфраструктура, институционални партньорства, научни  изследвания и образование, както и подкрепа за частния сектор.

Открита за медиите е първата част на Форума „Бизнес и иновации България – Швейцария“: 15 юни (сряда), 14-15,30 часа, София Тех Парк, Лабораторен комплекс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.