1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейската комисия трябва да предприеме действия срещу нелоялните търговски практики на супермаркетите

Европейската комисия трябва да предприеме действия срещу нелоялните търговски практики на супермаркетите

Необходимо е рамково законодателство в целия Европейски съюз

Европейската комисия трябва да предприеме действия срещу нелоялните търговски практики на супермаркетите, които ощетяват фермерите и малките и средни предприятия. За това настояват евродепутати в специален доклад за веригата на предлагане на храни.

Сред нелоялните практики, посочени от депутатите, са продажба под производствената цена, забавени плащания, прехвърляне на разходите за транспорт и съхранение върху производителите, едностранна промяна на договорите.

Депутатите смятат, че има европейско законодателство за правилата срещу нелоялни търговски практики между бизнеса и потребителите, но не и между различните субекти в хранителната верига. Те подчертават, че е необходимо рамково законодателство в целия Европейски съюз, за да се гарантира, че фермерите и потребители ще се възползват от справедливи условия за покупко-продажба. В контекста на тежката криза в селското стопанство е важно да се предприемат действия срещу тези неприемливи практики, които намаляват печалбата на преработватели и производители. Европейският комисар по въпросите на земеделието Фил Хоган е заявил, че 20 държави-членки вече са въвели мерки срещу нелоялните практики, а други  обмислят такова решение. Повечето национални рамки са въведени скоро и Комисията ще проучи тези практики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.