1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Принцът на Монако Албер II изрази своята подкрепа за окончателна забрана на неоникотиноидите

Принцът на Монако Албер II изрази своята подкрепа за окончателна забрана на неоникотиноидите

Европейската седмица на пчелите и опрашването се проведе за пета година

Принцът на Монако Албер II изрази своята подкрепа към кампанията на Фондация за околна среда и земеделие за окончателна забрана на неоникотиноидите в цeлия Европейски съюз. Цел, която екипът на неправителствената организация си е поставил да се превърне в реалност до края на календарната 2016г.

Това се случи по време на конференция под надслов „Пчелите се грижат за европейците. Европейците грижат ли се за пчелите?“, чийто домакин бе българския евродепутат Мария Габриел. Събитието бе организирано и проведено в рамките на тазгодишното издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването. Принц Албер II, чиято фондация се бори за спасяването на дивите пчели, бе специален гост на конференцията. Присъстваха още високопоставени представители на европейските институции, пчелари и земеделски производители от цяла Европа, учени, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

От българските участници се открояваха имената на г-н Петко Симеонов, председател на Сдружението за биологично пчеларство и г-н Борислав Сандов, координатор на редица кампании към Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ). Именно те, бидейки част от екипа на кампанията, запознаха принц Албер II с желанието за премахване на третирането с неоникотиноидни пестициди, за да се опазят пчелите на територията на Европейския Съюз.

Пред аудиторията Петко Симеонов заяви: “България е водеща страна по отношение на биологичното пчеларство и за нас е изключително важно да опазим здравето и околната среда на пчелите, което включва и окончателната забрана за най-вредните за пчелите пестициди, а именно неоникотиноидите. Апелираме Европейските институции за по-активен дебат с обществеността и бранша на пчеларите, в следващите месеци, когато ще се вземе окончателно решение, предвид изтичането на мораториума, който съществува към сегашния момент”

Европейската седмица на пчелите и опрашването се проведе за пета година. По традиция бе изградено Селище на пчелата пред сградата на Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.