1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Повече от половин година новоизграденият Пункт за управление на животински отпадъци в Стралджа бездейства

Повече от половин година новоизграденият Пункт за управление на животински отпадъци в Стралджа бездейства

Обектът не работи и трупа единствено загуби за общинския бюджет

Повече от половин година новоизграденият Пункт за управление на животински отпадъци в Стралджа бездейства. Обектът беше изцяло завършен през есента на миналата година, но все още не е осигурено финансиране, за да започне реална дейност.

Според целите на проекта Пунктът за управление на животински отпадъци ще реши един сериозен проблем за животновъдите и ветеринарните власти от цяла Югоизточна България.  В пункта ще се замразяват и съхраняват временно трупове от умрели животни и птици, както и кланични отпадъци.  Замразени и опаковани във вакуум те ще се транспортират до екарисаж със специализирани товарни автомобили. Няколко месеца след строежа обаче, обектът не работи и трупа единствено загуби за общинския бюджет – за охрана, за електричество, за поддръжка на техниката.

Проектът, изграден според европейските стандарти, получи финасиране за над два милиона лева по Програмата за развитие на селските райони.

В началото на юли предстоят срещи с екипа в министерството на земеделието, за да се намери скорошно решение на проблема с финансирането. Едва след това може да започне и разяснителна кампания сред животновъдите за възможностите, които предлага пунктът за управление на животински отпадъци.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.