1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес ще преобладават понижения на речните нива

Днес ще преобладават понижения на речните нива

Водните количества на повечето реки са около и под праговете за средни води

През денонощието от 8 ч. на 24 до 8 ч. на 25 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение.
Водните количества на повечето реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на реките: Огоста в долното й течение, Янтра – в долното течение, Русенски Лом (Дунавски басейн), Провадийска и Камчия (Черноморски басейн), Тунджа – в долното течение, средното течение на Марица и притоците й Тополница над яз. „Тополница“ и Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), Джерман при Дупница и Струма – в долното й течение (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 72 см до + 113 см
Черноморски басейн:  понижения до - 8 см
Източнобеломорски басейн: колебания от - 35 см до + 62 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 5 см до + 11 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес в по-голяма част от водосбора нивата ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Краткотрайни повишения са възможни само в долните части на основните реки, вследствие на оттичане. Във вечерните часове утре и на 28 юни са възможни краткотрайни повишения на нивата в басейна, като по-съществени се очаква да бъдат те във водосборите на реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит и Осъм. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27 и 28 юни ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Във вечерните часове на 27 и 28 юни са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на реките Батулийска, Искрецка, Малък Искър и Златна Панега. На 28 юни ще има незначително повишение на водното ниво на основната река след гр. Нови Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 26, 27 и 28 юни, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес нивата във водосбора ще останат без съществена промяна. На 27 и 28 юни са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосбора на реките Росица, Джулюница, Дряновска и основната река над Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни водните нива във водосбора ще останат без съществена промяна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: днес и през следващите 1-2 се очаква водните нива в басейна да останат без съществени изменения.
Източнобеломорски басейн: днес в следобедните и вечерни часове утре са възможни краткотрайни повишения в средното и долно течение на р. Марица и притоците й в средното и долно течение, както и във водосбора на р. Арда – в средното и долното й течение, и водосбора на р. Бяла. На 28 юни нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Елбасан дере при Крумовград е възможно да достигне жълтия праг за предупреждение в следобедните часове днес.
Западнобеломорски басейн: днес и утре се очаква водните нива на наблюдаваните реки Места и Струма да останат без съществени изменения. В следобедните часове на 27 и на 28 юни са възможни краткотрайни повишения във водосборите на р. Струма – в  средното й течение, р. Места – по целия водосбор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.