1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОСП и селското стопанство след Брекзит

ОСП и селското стопанство след Брекзит

Повечето експерти са единодушни, че Брекзит ще има по-големи негативни икономически последици за Великобритания

След шока от резултатите на провелия се във Великобритания референдум, политическите и търговски реакции на Европейския съюз не закъсняха. Според експертите, Общата селскостопанска политика вероятно няма да бъде засегната да края на 2019 г., но тя се нуждае от реформиране.

Повечето експерти са единодушни, че Брекзит ще има по-големи негативни икономически последици за Великобритания, отколкото за другите европейски страни. Според Съюза на британските фермери, загубите от излизането на страната ще бъдат между 17 и 34 хиляди евро на стопанство, което може да доведе до фалит на 90% от фермите.

Голяма част от британците не одобряваха Общата селскостопанска политика. Според политиците, сега дебатът в тази сфера ще бъде по-спокоен. Европейският съюз трябва да изпрати силен сигнал, че статуквото за сектор селско стопанство е приключило. Европа разполага с много инструменти и трябва да преодолее бързо проблемите. Необходима е фермерите да бъдат защитени в условията на  глобализация и да усигорят продоволствената сигурност в Европа, според анализатори. Нито една държава в Съюза не може да се справи сама с предизвикателствата, нужна е обаче промяна в институциите, подчертават още експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.