1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Националният гаранционен фонд стартира втора програма за земеделски производители

Националният гаранционен фонд стартира втора програма за земеделски производители

Дъщерното дружество на ББР ще отпуска гаранции до 3 млн. лв.

Националният гаранционен фонд (НГФ) стартира втора гаранционна програма за земеделски производители от август тази година. Дъщерното дружество на Българска банка за развитие ще покрива до 50% от стойността на кредита, като максималният размер на гаранцията е 3 млн. лв. Това обяви изпълнителният директор на НГФ Самуил Шидеров на официалното представяне на схемата пред представители на търговските банки у нас. Финансовите институции могат да заявяват участие в програмата до 15 юли т.г.

Новата програма на НГФ е надграждане на Гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2013-2015. Основната задача на фонда е да подобри достъпa до финансиране на предприятията от сектор „Селско, горско и рибно стопанство“. За целта от дъщерното дружество на ББР раширяват обхвата на схемата, като в нея вече ще могат да бъдат включвани както инвестиционни кредити за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, така и инвестиционни и оборотни кредити извън програмата.

Началният капитал на новата програма е 50 млн. лв., а средствата са предоставени от Министерството на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. По този начин ще се използват повторно парите от миналия период в този, което е и едно от основните предимства при използването на финансови инструменти. В случай на по-голям интерес, от НГФ  имат готовност за допълнително финансиране на схемата със собствен ресурс.

По Гаранционната схема по ПРСР действаща в периода 2013-2015г. Националният гаранционен фонд работи с 14 банки. Бяха подкрепени 544 инвестиционни проекта на обща стойност в размер на 375 млн. лв., като основната част са на бенефициенти класифицирани като микро предприятия  - 85% от тях.  От стартирането на дейността си до момента НГФ реализира успешно 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 000 малки и средни предприятия, на общата стойност в размер на 940 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.