1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Момчил Неков: Ако община Силистра не се съобрази с исканията на хората за защита на чинарите, сезирам ЕК

Момчил Неков: Ако община Силистра не се съобрази с исканията на хората за защита на чинарите, сезирам ЕК

Евродепутатът се обърна към кмета на града Юлиян Найденов и общинските съветници за запазване на застрашените чинари

Евродепутатът Момчил Неков се обърна с писмо до кмета на град Силистра Юлиян Найденов. В него Неков настоява застрашените чинари в града да бъдат запазени. В гражданската инициатива "Да спасим чинарите на Силистра" за броени дни над 4000 души са изразили подкрепата си за запазването на дървестните видове.

Според евродепутатът аргументите на община Силистра за това, че корените на чинарите нарушават целостта на тротоарните площи, а височината им не е подходяща за градска среда, че са неустойчиви при силен вятър и др. са меко казано неприемливи.

„И в други градове от страната бяха спасени дървета – чинарът хилядолетник в кв. „Аспарухово“ във Варна, Защитената местност „Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите в град Вършец, Чинарът от с. Арчар, който е избран за „Дърво на годината – 2014“ и много други. Чинарите от кв. „Овча Купел“ в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това. Опасно дърво няма, има опасни хора, които не ги поддържат и създават евентуално предпоставки за неприятни случки с падане на клони”, казва г-н Евгени Великов, който живее на ул. “Симеон Велики” в Силистра. Ето това наистина мислят хората, г-н Гойчев. Все още имате всички шансове да инвестирате въпросните над 3 милиона лева в интерес на гражданите на Силистра. Ако такава рехабилитацията на булеварда е нужна, разбира се трябва да се случи, но да я съобразите с истинските потребности на хората и спасяването на знаковите за града дървета.“, се казва в писмото.

Момчил Неков пое ангажимент да следи как се изразходват до стотинка разходваните средства, а именно това трябва да бъде в интерес на българските граждани, защото европейските институции ще следят също стриктно как се извършват процедурите и дали всичко свършено е в интерес на гражданите на град Силистра.

„Надявам се, че ще вземете правилното решение да запазите това дървесно наследство. Гражданите ще изразят своята воля, ако не се съобразите с тях – едни заявяват, че ще организират  жива верига, други граждански протести. Стигне ли се до там, ще сезирам и Европейската комисия с проблема. Защото, повярвайте ми, реализирането на проекта в сегашния му вид е против интересите на силистренци и престъпление спрямо градската природа“ пише още в писмото изпратено до община Силистра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.