1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кои концесионери стоят зад закона за „вечните” концесии, който влeзe без обсъждане в парламента

Кои концесионери стоят зад закона за „вечните” концесии, който влeзe без обсъждане в парламента

Екоорганизации предупреждават, че с обществени пари държавата разработва закон, който облагодетелства големите концесии

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и инициативата „Зелени закони” предупреждават, че с обществени пари държавата разработва закон, който облагодетелства големите концесии, като тази за ски зона Банско в Национален парк Пирин, които държавата не разваля въпреки дългогодишни спорове и неизплатени задължения.

Новият проектозакон за „вечни“ концесии беше придвижен към Народното събрание скоростно - само за един месец. Възложителят - Министерски съвет - дори не организира обществени обсъждания. Законопроектът е разработен от адвокатско дружество „Бузева и партньори“, което въобще не е отразило във финалния проект, както е длъжно, всички предложения по законопроекта. Така той вече е подаден за разглеждане в парламента без задължителната според Закона за нормативните актове справка за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения.

Природозащитниците отново алармират, че този ключов законопроект трябва да мине през обществени обсъждания и разглеждането му в парламента не е легитимно – обществените обсъждания са предвидени както в Закона за нормативните актове, така и в условията на обществената поръчка  с разработващия проекта правен екип.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.