1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ отпусна 10 млн. лв. на Шумен за довършване на водния цикъл

МОСВ отпусна 10 млн. лв. на Шумен за довършване на водния цикъл

Изграждането на водния цикъл на Шумен започна през 2012г. и досега в него са инвестирани близо 49 млн. лв

Договор за 10 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за довършване на водния цикъл на Шумен подписаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на града Любомир Христов. Общата стойност на инвестицията е 13 млн. лв.

Това е първият инфраструктурен проект във водния сектор по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“  и е един от 8-те фазирани проекта, чието изпълнение започна през първия програмен период и ще приключи със средства от новия.

„След дългата и драматична история на този проект се надявам, че сега ще приключи успешно и скоро жителите на Шумен ще се радват на по-качествени ВиК услуги“,  каза министър Ивелина Василева. МОСВ успя да получи съгласието на ЕК за довършването му. В обратен случай строително-монтажните работи трябваше да бъдат финансирани от общината.

Кметът на Шумен Любомир Христов благодари от името на съгражданите си и подчерта, че ако проектът не беше фазиран, това щеше да има тежки финансови последици за общината.

Изграждането на водния цикъл на Шумен започна през 2012г. и досега в него са инвестирани близо 49 млн. лв. В първата фаза на проекта бяха положени 41 км нова ВиК мрежа. За довършване останаха модернизацията на пречиствателната станция за отпадъчни води и помпената станция в кв. "Дивдядово".  При завършването на втората фаза на водния цикъл ще бъде осигурено 100%  покритие на града с канализационна мрежа и пречистване на водите.

Министър Василева съобщи, че предстои подписване на договори за безвъзмездна финансова помощ и с останалите седем общини, чийто проекти бяха фазирани.Това са Раднево, Банско, Варна (Златни пясъци), Видин, Враца, Тервел и Ямбол. Общата стойност на осемте фазирани проекта е 234 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.