1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ябълките и доматите са били с най-голям дял в овощните и зеленчуковите градини на ЕС през миналата година

Ябълките и доматите са били с най-голям дял в овощните и зеленчуковите градини на ЕС през миналата година

Водещите държави в този сектор са Испания, Италия и Полша

Ябълките и доматите са били с най-голям дял в овощните и зеленчуковите градини на Европейския съюз през миналата година. Това показва актуалната статистика на Евростат. Водещите държави в този сектор са Испания, Италия и Полша.

Малко над 2 милиона хектара е общата европейска площ, заделена за плодове, а за зеленчуковите насаждения - 2 милиона хектара. От тях Испания има 27 процента – 636 хиляди хектара – на които отглежда плодове. В Италия пък на 420 хиляди хектара се гледат зеленчуци, което е една пета от общата площ в Европейския съюз.

Сред плодовете на първо място са ябълките с 12 милиона тона. Така, чисто статистически, на всеки жител на Съюза се падат по 25 килограма. При зеленчуците водещи са доматите – произведени са над 17 милиона тона, достатъчни да дадат на всеки европеец по 35 килограма годишно.

Един по-задълбочен поглед върху статистиката показва, че Полша е водещият производител на ябълки в Съюза. На втора и трета позиция са Италия и Франция. При прасковите начело са Испания, Италия и Гърция, а най-много ягоди се отглеждат в Испания, Полша и Германия.

При овощарството България е сред водещите държави с повече от 1 процент от общата площ. При прасковите и черешите страната ни е на седмо място, докато при ябълките и ягодите заемаме по-слаби позиции.

Испания е водеща и в производството на зеленчуци, заемайки първо място при краставиците и тиквичките, както и второ при доматите, където отстъпва само на Италия. Единствено при морковите страната не е сред топ-3, там първата позиция е за Обединеното кралство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.