1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитните директиви не трябва да се променят според проучване на ЕК

Природозащитните директиви не трябва да се променят според проучване на ЕК

Мрежата от защитени територии Натура 2000 е един от най-успешните европейски проекти

„Директивите на Натура 2000 са годни да изпълняват предназначението си и осигуряват добавена стойност за Европейския съюз“ – потвърждава експертното проучване, което WWF получи от Европейската комисия в отговор на искането си за достъп до информация. WWF подкрепя доказателствата, представени в независимия анализ, и настоява Комисията „Юнкер“ да се фокусира върху прилагането на законите и върху заплахите за европейската природа.
 
Проучването, подготвено за Европейската комисия от консорциум, воден от консултантска фирма Milieu, е изчерпателна оценка на европейските Директиви за птиците и местообитанията, най-важните законодателни документи в сферата на опазване на околната среда. Оценката е част от започнатия от Комисията процес, който трябва да установи дали двете директиви ефективно допринасят за опазване на природата в Европа (оценка за ефективност).
 
„Вече разполагаме с неоспорими доказателства, че европейските директиви са годни да защитават европейското природно наследство. Президентът Юнкер и колегите му трябва незабавно да сложат край на дебата, който предизвика неприемливи закъснения в прилагането на тези закони и да се заемат със заплахите за европейската природа“ – заяви Женвиев Понс, директор на европейския офис на WWF.
 
Мрежата от защитени територии Натура 2000, която двете директиви очертават, сега покрива почти една пета от европейската суша и над 5% от морските територии и е един от най-успешните европейски проекти, благодарение на силното сътрудничество между всички заинтересовани страни (включително правителствата, бизнеса и гражданското общество).
 
„Европейските директиви са отличен пример за по-обединена и устойчива Европа, която осигурява реални ползи за настоящото и за бъдещите поколения. В днешния климат на евроскептицизъм е особено важно за лидерите на Съюза да се обединят около политически дневен ред, в който централно място е отделено на природата и хората. Опазването на природата трябва да играе фундаментална роля в стремежа ни да се върнем към ключовите европейски ценности“ – каза в заключение Женвиев Понс Деладриер.
 
Експертите не насърчават промени в Директивите, включително в Анексите към тях, тъй като „доказателствата дават основания да се смята, че осъвременяването им на този етап би предизвикало несигурност и ще е контрапродуктивно както за опазването на природата, така и за икономиката“. В направената оценка се подчертава, че правната защита, осигурявана от европейските закони, е по-силна от повечето национални закони и те осигуряват „балансирана и работеща рамка за обслужване на интересите на заинтересованите страни и в същото време зачитат целите на опазването на околната среда“. В България Натура 2000 обхваща 34% от територията на страната и в някои случаи се оказва единственият инструмент за защита на места като Камчийски пясъци и крайбрежието на Странджа, които бяха заплашени от застрояване.
 
Над 48 000 души от цяла Европа тази пролет се присъединиха към кампанията на WWF „Усили звука на природата“ и изпратиха хиляди природни песни до Европейската комисия и националните министри на околната среда с призив за конкретни политически действия. Според ново изследване на „Евростат“, направено за Европейския парламент, две трети от гражданите на Европейския съюз (67%) подкрепят нуждата от повече действия за природозащита.
 
Очаква се Европейската комисия да публикува доклада за пригодността през есента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.