1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС все още няма ясен резултат дали да разреши употребата на три сорта ГМО царевица

ЕС все още няма ясен резултат дали да разреши употребата на три сорта ГМО царевица

При два от трите сорта става дума за първо разрешително

Европейският съюз все още няма ясен резултат по въпроса дали да разреши употребата на три сорта генно-модифицирана царевица, произведени от американски компании. Подобно на проблема с веществото глифозат, крайното решение вероятно ще бъде взето от Европейската комисия.

При два от трите сорта царевица става дума за първо разрешително за отглеждане в Европейския съюз, а за третия се иска подновяване. Първите два сорта са резистентни срещу Царевичен стъблопробивач и хербициди, съдържащи глюфозинат. И двата сорта от няколко години са допуснати без ограничения като храна и фураж в целия Европейски съюз.

Комисията изтъкна, че и трите генно-модифицирани линии са изследвани според най-строги научни критерии. От Брюксел освен това напомниха, че 17 страни-членки, сред които Германия, Франция и Австрия, са се възползвали от правото си да забранят отглеждането на ГМО-растения.

В Германия се прави изключение за научни цели, а в Белгия и Великобритания забрана за генно-модифицирани култури има само за определени региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.