1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Двойно повече продукция от пшеница до момента

Двойно повече продукция от пшеница до момента

Според анализатори, увеличението се дължи основно на по-бързия темп на прибиране на културата

По данни на МЗХ фермерите са добили двойно повече пшеница за момента, спрямо една година назад. 2 милиона и 71-а хиляди тона е общото количество зърно от новата реколта в сладовете.

Според анализаторите, увеличението се дължи основно на по-бързия темп на прибиране на пшеницата. Фермерите са ожънали 38% от нивите, при 21-а на сто година по-рано. Средният добив също е нарастнал с около с около 6%. За страната той се изчислява на 478 килограма от декар. При ечемика и маслодайната рапица производството на годишна база също отбелязва ръст съответно с 8 и 15%, като е свързано изцяло с повишение на средния добив. При ечемика той е 448 килограма, а при рапицата - 285 килограма от декар. До момента зърнопроизводителите са прибрали близо 661-а хиляди тона ечемик и 279 хиляди тона рапица, сочат данните.

При пролетните култури са реколтирани 22,5 хил. тона картофи, 5,2 хил. тона домати, 411 тона пипер, 3,5 хил. тона дини и 207 тона пъпеши. В сравнение със същия период на 2015 г., продукцията от картофи нараства значително – с над 90%, а тази от домати и дини по-умерено - съответно с около 18% и 11%. Същевременно, производството на пипер намалява с 57%, а това на пъпеши - с 43%. 
За момента при картофите и дините се отчита чувствително по-висок среден добив спрямо реколта `2015 (съответно с 23% и 44%), а при доматите и пипера – по-нисък (съответно с 26% и 42%). 

Събраната продукция от вишни, кайсии, ябълки, праскови, малини, маслодайна роза и лавандула надхвърля отчетената по същото време на 2015 г. с между 7% и 118%, като най-значителен ръст се наблюдава при прасковите. В повечето случаи увеличението на производството се дължи на комбинация от повече реколтирани площи към момента и нарастване на средния добив от декар, отчитат анализаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.