1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прогнозите за цената на рапицата през новия селскостопански сезон са предпазливо оптимистични

Прогнозите за цената на рапицата през новия селскостопански сезон са предпазливо оптимистични

Положителни сигнали за рапицата идват и от забавеното производство на палмово масло

Прогнозите за цената на рапицата през новия селскостопански сезон са предпазливо оптимистични, твърдят анализатори на пазара от Германия. Една от основните причини е високата цена на соята.

В момента количеството на пазара е повече от достатъчно, благодарение на добрите реколти в много региони на света. За трета поредна година се наблюдава и нарастване на крайните запаси от соя. Въпреки това сега цените са по-високи. Докато миналата година по това време един бушел соя със срок на доставка през август е струвал 10 долара и 32 цента, в момента е 11 долара и 2 цента, т.е. цели 70 цента повече.

Положителни сигнали за рапицата идват и от забавеното производство на палмово масло, породено от природния феномен Ел Ниньо. Това доведе до значително покачване на цената.

Освен това прогнозите за реколтата от рапица в Европейския съюз са само за близо 22 милиона тона. Това се дължи основно на намалелите площи в страни като Полша и Балтийските държави, където лошото време през миналата есен е попречило на сеитбата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.