1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България ще получи близо 6 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко”

България ще получи близо 6 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко”

Страната ни получава 1.6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0.33 % от млякото в ЕС

България ще получи 5.8 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко“ от Европейската комисия. Това бе съобщено от европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в град Брюксел, Белгия.

Европейската комисия предоставя на страните членки пакет от 500 млн. евро за справяне с кризата в сектор „Мляко”.

„150 млн. евро от помощта ще бъдат изплатени на фермерите, които заявят намаление на производството на сурово мляко, като отчетният период ще бъде последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното на 2015 г. Останалите средства от 350 млн. евро ще бъдат разпределени  аналогично на пакета от есента на 2015 г., който бе предоставен от Комисията”, заяви министърът на земеделито и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел. Тя припомни, че тогава страната ни получи от ЕК 6 млн. евро. Относно новата финансова подкрепа в размер на 5,8 млн. евро, Танева коментира, че това е 5 пъти по-висок дял отколкото е производството на сурово мляко у нас, от общото производство на ЕС.

„България получава 1.6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0.33 % от млякото в ЕС”, допълни министърът. Тя подчерта, че предстои да бъде решено как ще бъдат разпределени средства. „ЕК ще инициира законодателни изменения, които са планирани да приключат през септември месец. След това всяка страна-членка ще може да нотифицира националните схеми, по които ще бъдат разпределени средствата”, обясни министърът на земеделието и храните. Тя допълни, че разпределението на помощта ще бъде обсъдено с представителите на земеделския бранш у нас.

По думите й, в трудната за сектора ситуация, тази финансова подкрепа е очаквана от фермерската общност. Според Танева, трябва ясно да се дефинират условията, при които пакетът ще се прилага, за да бъде успешно усвоен. „Финансовият инструмент ще подкрепи ликвидността на фермерите, но той трябва да доведе до структурни промени, така че да се възстанови баланса между производството и потреблението, а от тук и цената“, посочи министър Танева. Тя призова за единен подход и постигане на еднакви цели за Общността след прилагането на пакета. Министърът на земеделието каза още, че трябва подходът да разграничава страни, които не допринасят за увеличението на производство на сурово мляко в ЕС и страни, които са причината за увеличаване на това производство.

Тя благодари на евкомисарите Кристалина Георгиева и Фил Хоган за усилията, които са положили за осъществяване на допълнителната финансова помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.