1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 53 стратегии за ВОМР от Местни инициативни групи са подадени по подмярка 19.2

53 стратегии за ВОМР от Местни инициативни групи са подадени по подмярка 19.2

Общият обявен бюджет по приема за развитие на селските райони по ЕЗФРСР е на стойност 60 108 917 евро

В първия прием по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” бяха приети 53 стратегии за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) от Местни инициативни групи. Те обхващат 99 общини с население 1 328 853 жители, като в 30 от подадените стратегии е предвидено финансиране от повече от един фонд от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Общият обявен бюджет по приема за развитие на селските райони по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони  (ЕЗФРСР) е на стойност 60 108 917 евро, като заявените средства надвишават наличния бюджет с 39% (38 041 367,82 евро).

Местните инициативни групи са включили в стратегиите си  дейности за подобряване на конкурентоспособността на селското стопанство, стимулиране на неземеделски дейности в селските райони, подобряване на условията на живот и развитие на горския фонд. Други дейности са насочени за повишаване на професионалната квалификация, намаляване на бедността и  насърчаване на социалното включване, подкрепа за иновации в предприятията и подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания в мрежата Натура 2000.

Най-популярните програми,  извън задължителното включване на мерки от ЕЗФРСР, са Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). В допълнение към мерките, заложени за развитие на селските райони, за развитието на човешките ресурси са насочени 28 стратегии. За развитието на конкурентоспособността на българските предприятия в неземеделския сектор са заложени 24 стратегии. В София област и Област Бургас има най-много подадени стратегии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.