1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. България и Ирак ще задълбочат отношенията си в сферата на земеделието

България и Ирак ще задълбочат отношенията си в сферата на земеделието

Очаква се иракската страна да представи работен вариант на споразумение, което да бъде обсъдено

България и Ирак ще търсят възможности за задълбочаване на отношенията си в сферата на земеделието. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и посланика на Република Ирак у нас Н. Пр. Кахтан Джанаби.

„Има перспектива отношенията между България и Ирак да се задълбочат и да се увеличи  обменът в селското стопанство“, заяви министър Десислава  Танева.

 „Ирак  проявява интерес към опита на България в областта на земеделието и особено по отношение на внедряването на нови технологии в  селското стопанство“, каза от своя страна посланикът на Ирак Н. Пр. Кахтан Джанаби. Според него е необходимо да се изготви споразумение конкретно в областта на земеделието между България и Ирак.

Министър Танева предложи иракската страна да представи работен вариант на споразумение, което да бъде обсъдено.

По време на срещата бяха обсъдени стартиралите процедури за издаване на сертификати  за износ на  земеделски продукти за Ирак. Към момента само две от общо 14 процедури са приключили.

Министър Танева заяви, че България е предоставила необходимите документи по процедурите и се надява те да бъдат финализирани от иракска страна.

„Сключването на споразумение в областта на земеделието е в интерес  и на двете страни“, заяви Танева и допълни, че се надява да бъде възстановено активното сътрудничество в областта на тютюнопроизводството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.