1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Соя Roundup Ready 2 Xtend получи одобрение за внос в Европейския съюз

Соя Roundup Ready 2 Xtend получи одобрение за внос в Европейския съюз

Одобрението позволява соята Roundup Ready 2 Xtend да бъде внасяна за използване за храни и фуражи в ЕС

Monsanto обяви, че Европейската комисия е дала одобрение за внос на соя Roundup Ready 2 Xtend®. Този факт дава възможност за използването за храни и фуражи със соя Roundup Ready 2 Xtend в Европейския съюз.

Одобрението на Европейската комисия следва обявеното през февруари разрешение за внос на продукта в Китай. Важно е да се напомни на земеделските производители, че продуктът Roundup Ready 2 Xtend все още не е одобрен за ползване в САЩ. Американската агенция за опазване на околната среда ускорява прегледа за разрешаване на употребата му и в САЩ. Monsanto очаква с нетърпение пълното разрешение за прилагане в Съединените щати, което вероятно ще стане през 2017 г. В ЕС компанията има силни позиции и очаква да доставя около 15 милиона акра американска соя, когато започне сезонът.

Пълен пакет за лансиране на пазара е планиран и за канадските производители на соя през 2017 г., като се има предвид предходното одобрение от канадските регулаторни власти на Roundup Xtend™ с технология VaporGripTM и хербицида XtendiMax™ с технология VaporGrip.

„Има голямо търсене от производителите на соя Roundup Ready 2 Xtend, заяви Брет Бегерман, президент и главен оперативен директор на Monsanto. – Фермерите очакват с нетърпение ползите от пълния пакет Xtend Crop, в това число и възможностите за използване на пестициди като дикамба и глифозат. Новият сорт соя е устойчив на тези два препарата. Ние сме развълнувани да предоставим тази възможност на канадските производители през 2017 г., както и на американските земеделци след окончателното одобрение на Агенцията за опазване на околната среда.“

Roundup Ready 2 Xtend е най-новата платформа за соя на Monsanto, която включва устойчивост към дикамба. Тази нова характеристика е добавена към текущата технология Genuity® Roundup Ready 2 Yield®, която предлага на земеделските производители най-високи добиви с повече зърна в шушулката и повече бушела от акър.

„Важно е да се напомни на земеделските производители, че все още няма регистрирани формулировки за употреба на дикамба при соята Roundup Ready 2 Xtend или Bollgard II® XtendFlex® в Съединените щати, каза Мириам Перис, маркетинг мениджър за САЩ. – Възможностите за използване на дикамба в културите са на етап напреднал стадий на оценка от американската агенция и се очаква одобрение до края на лятото, началото на есента. Чакайки одобрението, производителите могат да постигнат максимален добив чрез препоръките за управление на плевелите, предоставяни от решението Crop Roundup Ready Plus®.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.