1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. РДГ Кърджали констатира нарушения в горска територия, собственост на община Минерални бани

РДГ Кърджали констатира нарушения в горска територия, собственост на община Минерални бани

За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове за нарушения по Закона за горите

Има нарушения на Закона за горите в горски територии, собственост на община Минерални бани, област Хасково. Това констатира проверка, извършена от горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали. Проверката е започнала в края на миналата седмица след получаване на сигнал за незаконна сеч. В хода на проверката горските инспектори констатират отсичане на немаркирани с контролна горска марка дървета и повредени млади фиданки, както и неправилно обозначаване на част от терените, определени за сеч. Документите за разрешаване на сечта и начинът на провеждането й са одобрени от служители на общината. Нарушенията са извършени от фирмите, определени чрез процедура, проведена в община Минерални бани. Не е изпълнен и технологичния план, според който фирмите са длъжни да почистят терените след извеждане на сечта. Нарушение е извършвено и при транспортиране на дървесината, когато е допуснато да бъдат увредени и млади фиданки.

За констатираните нарушения ще бъдат съставени актове за нарушения по Закона за горите, които са от 300 до 5000 лв за юридически лица. Административно-наказателна отговорност за допуснатите нарушения носят и служителите на Общинското горско стопанство и лицензираните лесовъди на фирмите.

Предстои извършването на цялостна проверка на горскостопанската дейност на Общинско горско стопанство Минерални бани, област Хасково. След приключване на проверката ще бъдат наложени съответните санкции и наказания на отговорните длъжностни лица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.