1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За опазване и строга защита на старите гори в България настояват еколози

За опазване и строга защита на старите гори в България настояват еколози

Природозащитниците искат широко обществено обсъждане по темата

За опазване и строга защита на старите гори в България настояват от коалицията от "За да остане природа в България". Природозащитниците са изпратили в понеделник (8 август 2016 г.) писмо с предложения по темата до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и до заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов, като са поискали и широко обществено обсъждане за окончателното определяне на тези гори.

Една голяма част от старите гори е запазена благодарение на режимите на стопанисване в националните паркове и резерватите, зададени със Закона за защитените територии, посочват в позицията си еколозите.

Коалицията призовава Министерството на околната среда и водите да гарантира, че тези гори ще останат под строга защита, без извеждане на сечи в тях.

Еколозите подкрепят инициативата на Министерството на земеделието и храните за определяне на 10% от площта на българските гори в "Натура 2000" като гори във фаза на старост, което е не повече от 6% от всички гори на територията на страната.

Проведените социологически проучвания показват, че българите смятат горите за втория по значимост природен ресурс на България, а очакванията към държавните институции за тяхното реално и ефективно опазване са нараснали с 11% за последните две години, припомнят още от коалицията.

Гори с характеристики на стари гори, но извън националните паркове и резерватите, чието запазване и увеличаване също трябва да се осигури, според екокоалицията са: естествените крайречни гори, останали под 1% от цялата горска територия на страната, които освен богато биологично разнообразие укрепват бреговете на реките и спомагат за предотвратяване на наводнения; вековните равнинни гори в Тракийската низина и Дунавската равнина, които в миналото са покривали 80% от тях, а сега са останали отделни петна; неголеми горски масиви от вековни гори в Странджа, Западна и Източна Стара планина, Родопите и Южен Пирин.

Информация за голяма част от тези територии е предоставена на институциите след проучвания на WWF-България, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, БДЗП, БФБ, Институт за гората.

Смятаме, че държавата може да си позволи да спре дърводобива и да остави бъдещето на тези територии на естествените процеси, пише още в становището на коалицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.