1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ започва теренните проверки на физическите блокове за кампания 2016 г.

МЗХ започва теренните проверки на физическите блокове за кампания 2016 г.

При проверките ще се определят или актуализира границите на физическите блокове, както и техния начин на трайно ползване

Министерство на земеделието и храните започва специализираните проверки на физическите блокове (ФБл) за кампания 2016 година, с които ще се актуализират данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Основана цел на проверката е да установи дали съответните площи във ФБл, включително и заявените извън обхвата на слоя „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2016 г., отговарят на условията за подпомагане съгласно Наредба № 2 от 17 февруари 2015 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.

При проверките ще се определят или актуализира границите на физическите блокове, както и техния начин на трайно ползване. Съгласно заповед на министъра на земеделието и храните, всяка ОД „Земеделие” следва да информира кметовете на съответните населени места или друго длъжностно лице от местната администрация за стартиране на теренните проверки и тяхната цел, както и земеделските стопани в даденото землище, заявили площи за подпомагане в ФБл, попадащи в седмичния график за проверка.

Проверките на ФБл могат да се извършват и без присъствието на земеделските стопани, в случаи когато по обективни причини не е бил осъществен контакт със земеделския стопанин или когато, въпреки че е информиран, не присъства по време на проверката по график.

Списъците с физически блокове, определени за проверка, индикативните графици за проверка, както и всяка друга информация от значение за провеждането на теренните проверки, ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответната ОД „Земеделие”, както и на информационните табла в ОД „Земеделие” и всички ОСЗ в областта.

В резултат на данните от извършените теренните проверки и предстоящата дешифрация на новото самолетно заснемане, ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“ за кампания 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.