1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Допълнителни 100 млн. евро за германските фермери

Допълнителни 100 млн. евро за германските фермери

Кризата в сектора мляко още не е приключила

Допълнителна държавна помощ в размер на 100 милиона евро могат да получат германските фермери. Федералният министър на земеделието Кристиян Шмит обеща 60 милиона от федералния бюджет, но само при условие, че провинциите добавят още 40 милиона.

На пресконференция в Берлин Президентът на Германския земеделски съюз, Йоахим Руквид, призова провинциалните правителства да подкрепят инициативата на министър Шмит. Вербалните изрази на солидарност не били достатъчни, посочи той.

"Кризата в сектора мляко още не е приключила. Има първи положителни сигнали, но изкупните цени все още се движат между 20 и 26 цента на килограм. За да покрият разходите си, стопаните се нуждаят от поне 35 цента", изтъкна президентът на Земеделския съюз.

В началото на миналата седмица от Федералното агроведомство съобщиха, че ще удвоят отпуснатите от Европейския съюз 58 милиона. Тези средства са част от втория помощен пакет на Брюксел в размер на половин милиард евро. 150 милиона от тях са предвидени за мерки, които да намалят производството на мляко в страните-членки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.