1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отлични добиви от пшеница в Добричка област

Отлични добиви от пшеница в Добричка област

Общо са произведени 5 милиона тона

Изключително добра е настоящата земеделска година за пшеницата като добив, но не и като изкупни цени. Това отчитат стопаните, съобщава dariknews.bg. Пшеницата е прибрана в цялата страна. Добивът навсякъде е много висок - средните стойности са колкото миналата година и по-високи. Общо са произведени 5 милиона тона, като около 2 милиона ще бъдат изнесени. Няма притеснение за осигуряването на зърно за страната. За съжаление, изкупните цени са по-ниски с 15-20% от миналогодишните, коментира Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В Добричка област добивът от пшеницата т.г. е средно 563 кг/дка, при 537 кг/дка м.г., според данни на Областна служба „Земеделие". В региона са прибрани 671 401 тона зърно от засети 1 193 000 декара.

Продължава жътвата на слънчогледа - в Южна България е прибрано половината от засятото, а в Северна - около 30%. Добивът на юг е 180 кг/декар, а на север ще достигне 230-260 кг/декар, каза Христов. В Добричко са ожънати едва 7% от общите площи 62 516 декара слънчоглед, като добивът до момента е 200 кг/дка - малко по-слабо от м.г.

Сушата тази година ще удари най-много царевицата от всички зърнени култури, очакват земеделците. Още прибирането й не е започнало, но прогнозите са добивите да бъдат с 30-40% по-ниски в сравнение с 2015 година. Това не означава, че положението с царевицата е кризисно, уточни представителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.