1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Огромен интерес предизвика отварянето на иновационния фонд

Огромен интерес предизвика отварянето на иновационния фонд

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лева

Отварянето на прием по Национален иновационен фонд (НИФ) към Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия предизвика огромен интерес от над 150 фирми на проведения първи информационен ден в София. НИФ обяви осма конкурсна сесия. Приемът на проектните предложения ще се извършва от 30 септември до 31 октомври 2016 г., заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и допълни, че правилата за оценка са променени и се залага на прозрачността.

Допустимите области за кандидатстване са мехатроника и чисти технологии; информационни и комуникационни технологии и информатика; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните технологии.

Няма да се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриването на неконкурентоспособни въглищни мини, обясни изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева. С проектни предложения могат да кандидатстват всички регистрирани дружества, съгласно Търговския закон. В случай, че проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор на проекта.

Допускат се разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина. Срокът за изпълнение е 18 месеца, в сравнение с 36 месеца досега, тъй като три години е прекалено дълго време да се реализира иновацията и в последствие да се търси начин за внедряване, каза Захариева. Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Средствата, които фондът предоставя са изцяло национални, които се отпускат като помощ, съгласно Закона за държавните помощи, обяви зам.-министър Везиева. Интензитетът на помощта е до 80% от направените разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество.

Интензитетът на помощта, изчислен на основата на допустимите разходи по проекта, не трябва да надвишава: 50% - за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие. Интензитетите на помощта за индустриални научни изследвания и експериментално развитие могат да бъдат увеличени с 10% за средни предприятия; 20% за малки предприятия и 15% при наличието на ефективно сътрудничество с организация за научни изследвания и разпространение на знания и/или друго предприятие. Максималният интензитет на помощта е 80% от допустимите разходи.

Оценката на предложенията включва: оценка за административно съответствие и допустимост; техническа и икономическа оценка на проектното предложение и финансова оценка на бюджета.

Проектите, които кандидатстват за финансиране следва да отговарят на изискванията за административно съответствие и допустимост, иновативност и икономическа перспективност. Финансиране ще получат всички проекти, получили минимум 60% от максималния брой точки по всеки един от критериите иновативност и икономическа перспективност, според възможностите на бюджета на Фонда. Допустим кандидат за финансиране по конкурсната сесия на НИФ по схемата е предприятие – регистриран в България търговец по смисъла на Търговския закон или еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейския съюз. Допустим партньор за изпълнение на проект по схемата може да бъде предприятие - търговец по смисъла на

Търговския закон или еквивалентно лице по смисъла на законодателството на държава-членка на Европейския съюз и/или организация за научни изследвания и разпространение на знания от държава-членка на Европейския съюз. Организацията за научни изследвания и разпространение на знания следва да има статут на юридическо лице. При проекти с участието на партньори, предприятието (едно от предприятията при проект с повече от един партньор предприятие) е координантор, има статут на кандидат в конкурсната сесия и подава конкурсната документация (включително изискуемата за партньор по реализирането на проекта). Повече информация може да се намери на: http://www.sme.government.bg/?p=33687

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.