1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пожарът в Тополовградско е обхванал площ над 10 000 декара

Пожарът в Тополовградско е обхванал площ над 10 000 декара

Евакуирани са жителите на с. Българска поляна

Трима души са задържани за 24 часа по подозрение в съпричастност към големия пожар, който избухна вчера в община Тополовград и вече обхвана над 10 000 декара, пише dir.bg.
Това е съобщил пред БТА директорът на ОД на МВР-Хасково главен комисар Ангел Цанков. В РПУ-Тополовград са отведени фермер и двама негови работници.

Една от версиите е, че бедствието е започнало след работи по разчистване на пасище. Стопанинът е бил разпитван и за големия пожар в Сакар преди 10 дни.

Пожарът край с. Българска поляна е надхвърлил 10 000 декара площ и продължава да се разраства, съобщиха от областната администрация в Хасково.

В гасенето на разразилата се вчера около 13 ч стихия в Тополовградско и Харманлийско са се включили 22 противопожарни екипа, както и всички групи на горското Югоизточно държавно предприятие – Сливен.

Евакуираните от снощи жители на Българска поляна са нощували при свои близки или в кметството.

Те са около 50 души и засега не бива да се връщат в домовете си, докато не се нормализира ситуацията. Не се е налагала нова евакуация.

Пожарът се развива на три фронта към селата Българска поляна и Орлов дол в община Тополовград, Дрипчево и община Харманли и Главан в община Гълъбово, съобщи говорителят на областния кризисен щаб Нели Вълканова, цитирана от БТА.

Обявеното снощи в 19 часа частично бедствено положение в община Тополовград остава в сила.

Хасковският областен управител Станислав Дечев е бил на терена. По негова преценка огънят е обхванал вече над 10 хиляди декара иглолистна и широколистна гора.

„Пожарът продължава да се разраства - каза той по радио "Фокус". - Навсякъде са разположени пожарни автомобили, за да се избегне опасността от заплаха за населението или запалването на къщи."

Трудно да се изчисли засегната площ с точност, тъй като местността е изключително пресечена, добави областният управител.

"Поискали сме помощ от военното формирование. Един хеликоптер също е в готовност да се включи в гасенето при необходимост“, обясни Дечев.

Той каза, че се прави всичко възможно разрастването на пожара да бъде ограничено и да не се налага повторна евакуация в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.