1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФАО повишава своите прогнози за глобалното производство на зърнени култури

ФАО повишава своите прогнози за глобалното производство на зърнени култури

Очертава се благоприятна ситуация на пазара от гледна точка на равновесието между търсене и предлагане

Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие - ФАО повишава своите прогнози за глобалното производство на зърнени култури - царевица, пшеница и ориз. Ще нараснат и световните запаси от пшеница.

Според новия доклад на експертите на ФАО, зърненото производство през настоящия сезон ще достигне  над 2 и половина милиарда тона или с 22 млн. тона повече от предвиденото през юли. Това увеличение се дължи основно на глобалната реколта от пшеница, която се очаква да бие всички рекорди, както и на високите добиви на царевица в САЩ.

Значителното производство ще окаже влияние върху световните запаси на зърнени култури, които ще нараснат с 23 на сто. Очертава се благоприятна ситуация на пазара от гледна точка на равновесието между търсене и предлагане. Коригирани в посока нагоре са прогнозите за производството на пшеница, което ще надхвърли 740 милиона тона. Причината за това е ревизираната оценка за Австралия, Северна Америка, Индия и Русия.

Федерацията е на път да стане най-големият износител на пшеница в света през сезон 2016/17, като ще изпревари САЩ и ЕС, където влажното време забавя жътвата. Световната търговия със зърнени култури ще бъде динамична. Експортните доставки на пшеница ще нараснат с 9 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.