1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров: Брутната добавена стойност в земеделието на oбласт Монтана нарасна с близо 10 млн. лв.

Зам.-министър Димитров: Брутната добавена стойност в земеделието на oбласт Монтана нарасна с близо 10 млн. лв.

В региона има 109 регистрирани оператора на биологично растениевъдство

„Брутната добавена стойност в земеделието на Област Монтана през последните години нарасна с близо 10 млн. лв.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в град  Монтана по време на среща със земеделски производители в рамките на кампанията на Министерството „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“. По думите му в региона се развива разнообразна земеделска дейност и е пример за това как всяко селскостопанско производство може да намери своето място.

Заместник-министърът каза още, че целта на кампанията е да се покаже на гражданите, че българският земеделски производител предлага продукция, достойна за нашия пазар. Според него, все повече български стоки трябва да бъдат предлагани по магазините, тържищата и пазарите. Той припомни, че Министерство на земеделието и храните подкрепя и законодателно хранително-вкусовата промишленост в страната.

В oбласт Монтана има 109 регистрирани оператора на биологично растениевъдство, което е 1,8 % от системата на контрол в страната. Основни култури, отглеждани по биологичен начин са слънчоглед, пшеница, рапица, царевица за зърно и бял трън. В периода 2014 – 2016 г. се отчита увеличение на броя на всички категории животни от Областта, заявени за директна подкрепа, като при биволите този ръст достига близо 11 пъти.

На срещата със земеделски производители присъстваха и народният представител Десислава Атанасова,   областният управител Ивайло Петров и заместник-кметът на Монтана Станислав Станоев.

Заместник-министър Димитров откри изложението „Подкрепяме българското“, на което 28 производители от областта представят продуктите си, сред които хляб, яйца, млечни и месни продукти,вино, плодове, зеленчуци, оцет, боза, мед и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.