1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 50 хиляди европейски млекопроизводители са подали заявления за помощ за намаляване на доставките към мандрите

Над 50 хиляди европейски млекопроизводители са подали заявления за помощ за намаляване на доставките към мандрите

Фермерите се задължават да произвеждат по-малко мляко, за което ще получат по 14 евроцента на литър

Над 50 хиляди европейски млекопроизводители са подали заявления за помощ за намаляване на доставките към мандрите. Това става ясно от първоначалните данни на Европейската комисия.

Само в Германия по схемата са постъпили 15 хиляди искания. Фермерите се задължават да произвеждат по-малко мляко, за което ще получат по 14 евроцента на литър. Така производството през последните три месеца на годината ще спадне с 360 милиона килограма, за коетоЕвропейската комисия би трябвало да заплати близо 50 милиона евро, около една трета от общата предвидена за целта сума.

В Австрия, Холандия, Ирландия, Дания и Полша до 21 септември са били подадени по 4 хиляди заявления. Франция е на второ място – 13 хиляди, на опашката са страни като Великобритания, България и Румъния, откъдето са постъпили по 2 хиляди заявления. Целта на схемата е да се изтеглят 1 милиард килограма мляко от пазара, за да се стабилизират изкупните цени.

В България започна вторият прием на заявления за помощ за намаляване на производството на краве мляко. Срокът е до 12 октомври, като ангажиментът за по-малко производство обхваща месеците ноември и декември 2016 г. и януари 2017 г. Мярката е част от допълнителния пакет на Европейската комисия, с който се предоставят 150 млн. евро за производителите от Европейския съюз, които доброволно се ангажират да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.