1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сухото лято тази година може да навреди на бъдещата реколта от рапица

Сухото лято тази година може да навреди на бъдещата реколта от рапица

Обработката на почвата има голямо значение за подобряване на нейното плодородие

Сухото лято тази година може да навреди на бъдещата реколта от рапица. Нарушени са сроковете на предсеитбена подготовка в землищата в Пазарджишко. На какъв етап са агротехническите мероприятия в района коментира доцент Христина Георгиева от Селскостопанска академия.

Обработката на почвата има голямо значение за подобряване на нейното плодородие и е съществена агротехническа мярка в борбата с плевелите. С нея се цели да се подрежат поникналите плевелни растения и да се унищожат съдържащите се в повърхностния почвен пласт плевелни семена. Една от културите, които се засяват най-рано е рапицата.

Площите с рапица в Пазарджишко ще бъдат много силно редуцирани, допълни доц. Георгиева. Есенните зърнено-житни култури също са взискателни към обработката на почвата. Важните фактори при тях са вида на предшественика, влагата в почвата и степента на заплевеляване. Периодът за сеитба на културите в Пазарджишкия регион е от 5 до 25 октомври.

Препоръка на доц. Георгиева към земеделските производители е при заораването на листната маса в почвата да се внасят между 5 и 6 килограма амониева селитра на декар за разлагане на целулозата. Експертът съветва да се засява първо пшеницата и след това ечемика, за да отпадне грижата за растителна защита през есента.

Автор: Деян Цветков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.