1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. БАБХ стартира проверки на обектите за производство и предлагане на оцет и заместители му

БАБХ стартира проверки на обектите за производство и предлагане на оцет и заместители му

В производствените обекти ще се следи за произход и качество на използваните суровини

Българската агенция по безопасност на храните стартира тематична проверка в обектите за производство и предлагане на оцет и заместителите му за установяване на съответствието им с изискванията на действащото законодателство. Агенцията традиционно извършва засилени проверки на тези продукти, заради масовото им търсене през есента свързано с приготвянето на зимнина. Инспекциите ще обхванат обектите, които произвеждат и бутилират оцет или заместители на оцет, складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите към търговските вериги на територията на цялата страна.
 
В производствените обекти ще се следи за произход и качество на използваните суровини, технологична документация и доказателства за спазването й. За продукти с наименование „Винен оцет“, следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва да е видно от Технологичната документация за продукта - в частта за технологичния процес. За продуктите с наименования „Ябълков оцет“, „Плодов оцет“, следва да са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 % (съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л. ). На плодовите оцети - минимум 4,5 %.
 
Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.
 
При инспекциите в търговската мрежа ще се изискват документите за произход на продуктите, правилно обявяване на киселинността – в процентно изражение /а не в алк. % vol./. и ще се обърне особено внимание за наличието на заблуждаващи наименования, текстове, описания, картинни изображения и други, подвеждащи потребителите по отношение на състава и естеството на продукта.
 
По време на проверките ще бъдат взети проби по официален контрол от търговската мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.