1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейски дни на птиците 2016

Европейски дни на птиците 2016

Вдигни поглед към милионите мигриращи птици

На 1 и 2 октомври 2016 г. в цяла Европа и Централна Азия се честват Европейските дни на птиците. По това време на годината милиони птици започват своята миграция от Европа към зимните си квартири в Африка. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия свят на миграцията.

Европейските дни на птиците се провеждат всяка година в първия уикенд на октомври, организирани от BirdLife International, най-голямата мрежа от партньорски организации в световен мащаб. Тази година на 1 и 2 октомври БДЗП отново ще се включи със серия от събития в страната. Посетителите ще могат да наблюдават мигриращите птици и да научат интересни факти за миграцията и заплахите, които дебнат птиците по време на дългото им пътуване.

За мигриращите видове птици съществуването на подходящи гнездови територии на север, места за почивка и безопасно преминаване по миграционните пътища, както и подходящи местообитания в местата за зимуване са жизнено важни. Целта на Европейските дни на птиците 2016  е да разкажат за чудото на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици в зоните за размножаване, по миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка.

36 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата. Планирани са стотици събития. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи в Европа и Азия и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали. Миналата година 41 страни в Европа и Централна Азия участваха в организирането на 1 093 събития, с повече от 32 000 души. Що се отнася за птиците, числата са още по-внушителни: почти 5 милиона птици са били преброени през миналата година.

Събитията, които БДЗП организира като част от Европейски дни на птиците 2016 са следните:

01 октомври (събота) – в Свищов
10:00 ч. местността "Паметниците"  ще има информационен щанд на БДЗП и наблюдение на птици.
1 и 2 октомври (събота и неделя) в София
На щанда на изложението „Зелени дни“ в градинката пред Народния театър ще наблюдаваме мигриращи видове птици, които живеят в градска среда. Търсете ни на щанда на БДЗП.
1 и 2 октомври (събота и неделя) в Бургас
За посетителите на Природозащитен център „Пода“ ще има организирано проследяване на есенната миграция от терасата на центъра.

Заповядайте да откриете чудото на миграцията!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.