1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Рекордно производство на зърнени култури в света

Рекордно производство на зърнени култури в света

Очаква се европейското производство през 2016-2017 г. да достигне близо 300 милиона тона

Рекордно производство на зърнени култури в света, в Европейския съюз обаче реколта ще бъде по-слаба. В глобален мащаб добивите ще достигнат около 2 млрд. тона.  Данните са от доклад на Европейската комисия.

При пшеницата ще бъдат прибрани над 700 милиона тона, при царевицата – около 1 млрд. тона. Русия има много високи обеми от пшеница, като се очаква повишение с около 18 на сто. В Съединените щати нарастването ще бъде с близо 13%, като се очаква реколта от близо 390 милиона тона или с 11% повече в сравнение с миналата година. С 30 на сто ще скочи производството и в Аржентина. Такива обеми създават увеличение на крайните запаси и рекордни за последните десет години количества.

Очаква се европейското производство на зърнени култури през 2016-2017 г. да достигне близо 300 милиона тона или с 2.5 на сто под средното за пет години. Неблагоприятните климатични условия са довели до по-ниски добиви от пшеница и ечемик в Южна Европа. Производството на царевица в ЕС е по-слабо - около 60 млн. тона. Това е с 11% под средното за пет години. Добри са новините за Централна Европа, където прогнозата е за добра реколта от царевица в Унгария и Полша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.