1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ще утвърди ли съветът на ЕС търговското споразумение с Канада

Ще утвърди ли съветът на ЕС търговското споразумение с Канада

Днес в Люксембур се решава бъдещето на Споразумението за свободна търговия

Съветът на ЕС ще заседава днес, 18 октомври в Люксембург, където се очаква да утвърди търговското споразумение с Канада.

Припомняме ви, че само преди броени дни германският Конституционен съд отхвърли жалбите на над 200 хиляди граждани срещу СЕТА и даде зелена светлина на правителството да подпише Споразумението, макар и с някои условия.

За утвърждаването на документа се изискват подписите на 28-те представители на държавите в ЕС.  Белгия обаче има силна съпротива от страна на френскоговорящата част на страната.

Освен Белгия, сдържаност към подписването на споразумението изразиха също Румъния, България и Австрия. Очаква се възраженията на София и Букурещ да бъдат оттеглени покрай постигнатата договореност за отпадането на канадските визи за българи и румънци в следващата година, пише bta.bg.

Интересът към СЕТА във Великобритания спадна значително след референдума за напускане на Европейския съюз.

Ако днес Съветът на ЕС не постигне напредък, възможно е до 27 октомври споразумението да бъде заверено "на подпис". За следващата седмица е насрочено заседание ЕС-Канада, на което се предвижда официалното парафиране на документа в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо и на председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В случай, че споразумението бъде сключено официално, то ще може да бъде прилагано предварително до ратифицирането му в следващите две години от националните парламенти в 28-те държави от ЕС. За да започне предварителното прилагане, през декември се очаква положителното становище на Европейския парламент. Споразумението бе договаряно в продължение на седем години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.