1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Сериозни загуби за Австралия на глобалния пазар на говеждо месо

Сериозни загуби за Австралия на глобалния пазар на говеждо месо

В края на юни броят на говедата е спаднал до най-ниското си ниво от 20 години насам

Сериозни загуби за Австралия на глобалния пазар на говеждо месо. Заради засушаването през последните две години фермерите в страната са намалили поголовието с близо 3 милиона до малко над 26 милиона животни.

В края на юни броят на говедата е спаднал до най-ниското си ниво от 20 години насам. Това показва статистиката на земеделското министерство. Спадът ще доведе и до намаляването на месопроизводството с близо една пета до около 2 милиона тона. Търсенето на азиатските пазари няма да може да бъде задоволено и Австралия ще продължи да губи позиции и през 2017-та.

Много по-добри перспективи се очертават пред Съединените Щати. Според прогнозата на земеделското министерство тази година се очаква ръст на месопроизводството с над 5 на сто, а през 2017-та с още около 4 процента до около 12 милиона тона. Така Съединените щати за първи път от няколко години насам ще увеличат износа си на говеждо с близо 10 процента. Основните пазари са Япония, Южна Корея и Мексико.

Бразилия печели от развитието на международните пазари. Износът на говеждо месо тази година ще нарасне с 9, а през 2017-та с над 5 на сто, прогнозират експерти. Общото количество в края на 2017-та се очаква да достигне 2 милиона тона. Южноамериканската страна печели от отварянето на китайския пазар, който е с най-голяма динамика в момента. Китай ще увеличи тази година вноса си с около една четвърт, а през 2017-та с нови 15 процента до почти 1 милион тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.