1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Италия прие закон за защита на сезонните работници в земеделието

Италия прие закон за защита на сезонните работници в земеделието

Снимка:

Според доклад на CGIL през май около 430 000 селскостопански работници са били "жертва" на тежки форми на експлоатация

Италианският парламент утвърди закон, който предвижда строги присъди, глоби и конфискация за експлоатация на стотиците хиляди селскостопански работници в страната, пише regal.bg.

Сенатът одобри през август текста, приветстван от синдикатите като изключителна стъпка напред.

Според доклад на CGIL през май около 430 000 селскостопански работници са били "жертва" на тежки форми на експлоатация в Северна и Южна Италия, което е между 30 000 и 50 000 повече, отколкото предходната година.

Сезонните работници получават между 22 и 30 евро, което е наполовина от законната надница, за работен ден между 8 и 12 часа в селското стопанство или строителството.

През лятото на 2015 г. смъртта на няколко работници, очевидно починали от изтощение по ниви и градини, накара правителството да засили контрола и да засили санкциите. Новият закон предвижда до шест години затвор и глоба 1000 евро на експлоатиран за работодателите, както и за посредниците. Може и да бъде конфискувано имуществото им - мярка, която вече се доказа в борбата срещу мафиотските организации. Текстът предвижда и обезщетение за жертвите и мерки за подкрепа и улесняване на сезонния транспорт, при нормални условия, до стопанствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.